Lampje

over moed, vriendschap en meer kunnen dan je ooit had gedacht

6 oktober, 2022
VPRO

Lampje te zien op NPO Plus

De familieserie Lampje, gebaseerd op het gelijknamige en veelbekroonde boek van Annet Schaap, is het sprookjesachtige verhaal in vier delen over de 11-jarige dochter van een vuurtorenwachter die een bijzondere vriendschap sluit met een jongen met een vissenstaart. Lampje is vanaf 6 december te streamen op NPO Plus.

Lampje speelt zich af in een mysterieuze wereld van piraten, zeemeerminnen en het Zwarte Huis. Een wereld die is gecreëerd met behulp van unieke kostuums en locaties, visual effects en meeslepende muziek. Lampje is een verhaal over moed, vriendschap en over altijd mogen zijn wie je bent.

Aflevering 1: De vuurtoren – vanaf 6 december op NPO Plus – maandag 2 januari, 19.30 uur, NPO Zapp

Lampje woont met haar vader Augustus in de vuurtoren. Iedere avond klimt ze naar boven om de grote lamp aan te steken. Maar op een keer, als het stormt, zijn de lucifers op. De lamp blijft uit en in de donkere nacht slaat er een groot schip te pletter tegen de rotsen.
Augustus krijgt de schuld en wordt voor straf opgesloten. Lampje moet gaan werken in het Zwarte Huis op de klif, en iedereen weet dat daar een monster woont. Martha, de huishoudster, verbiedt Lampje om naar boven te gaan. Maar Lampje mist haar vader en de
zee, en alleen vanuit de torenkamer kan ze de vuurtoren zien. Op haar tenen sluipt ze de trap op…

Aflevering 2: Het zwarte huis – vanaf 6 december op NPO Plus – dinsdag 3 januari, 19.30 uur, NPO Zapp

Het monster valt Lampje aan maar ze is niet bang en slaat van zich af. Voortaan moet ze voor de vissenjongen, die zit opgesloten in de torenkamer, zorgen. Het is niet gauw goed wat ze doet, en Vis vindt haar maar een dom kind. Lampje is het zat dat hij haar uitscheldt en loopt weg, maar ze wordt al gauw weer teruggestuurd. De vissenjongen mist zijn vader de Admiraal, die op reis is en zich voor zijn mismaakte zoon schaamt. Wanhopig probeert Vis zich te gedragen als een gewone jongen. Lampje wil dat Vis iets voor haar doet: haar leren lezen. In ruil neemt Lampje Vis voor het eerst van zijn leven mee naar buiten. De twee kinderen worden vrienden.

Aflevering 3: De kermis – Vanaf 6 december op NPO Plus – woensdag 3 januari, 19.30 uur, NPO Zapp

Lampje neemt Vis mee naar de kermis, waar ze in een tent met Wereldschokkende Gedrochten de tante van Vis ontmoeten, Stralende Diamant. De baas van de tent ziet in Vis een gratis attractie en probeert de vissenjongen te vangen. Stralende Diamant helpt Vis ontsnappen, maar overleeft het niet. Samen met de mensen van de kermis nemen Lampje en Vis afscheid van Stralende Diamant en brengen ze haar terug naar de zee. Terwijl zijn vader de Admiraal terugkomt van zijn reis, ontdekt Vis waar hij vandaan komt en overwint hij zijn angst voor water. Lampje is bang dat ze haar nieuwe vriend kwijtraakt.

Aflevering 4: De zee – Vanaf 6 december op NPO Plus – donderdag 5 januari, 19.30 uur, NPO Zapp

Vis ziet eindelijk zijn vader terug. Lampje komt erachter dat de Admiraal zijn zoon als Wanstaltig Gedrocht wil meegeven met de kermis. Met gevaar voor eigen leven vluchten de kinderen het Zwarte Huis uit. Lampje roeit naar de vuurtoren om haar vader te waarschuwen. Al gauw steekt er een storm op. De golven zijn te hoog en de stroming is te sterk voor Lampje. Ze is uitgeput en drijft in het kleine roeibootje weg van de kust, de zee op. Alles lijkt verloren. Vis zwemt in de hoge, wilde golven om hulp te zoeken. Samen met piraten op een groot piratenschip redt hij Lampje uit zee. Als ze veilig aan dek is gehesen, wacht Lampje een grote verrassing.

Annet Schaap

Het debuut Lampje van Annet Schaap, uitgegeven door Querido, won verschillende Nederlandse literatuurprijzen, waaronder de Gouden Griffel en de Woutertje Pieterse Prijs. Hiermee werd Lampje meteen een klassieker. Het boek is wereldwijd al in meer dan 25 talen vertaald.

Scenario: Mieke de Jong
Regie: Margien Rogaar
Cast: Lotte Jonker, Manu Gunning, Gijs Naber, Meral Polat, Els Dottermans, Christopher van Duijn, Sanne den Hartogh, Astrid van Eck, Joep van der Geest, Sabri Saad El Hamus, Leny Breederveld, Bert Luppes.

VPRO en Juliet at Pupkin

Lampje is een coproductie van VPRO en Juliet at Pupkin. VPRO en Juliet at Pupkin waren eerder verantwoordelijk voor succesvolle jeugddramaseries als de Gouden Kalf-winnaar Zeven kleine criminelen, de voor een Emmy genomineerde serie Taart en recent Rudy’s grote kerstshow. VPRO is al ruim dertig jaar leverancier van onderscheidende programmering voor het hele gezin. Geen dagelijkse kost, maar andere koek. vpro.nl/anderekoek

Lampje, vanaf 6 december op NPO Plus en vanaf maandag 2 t/m donderdag 5 januari, 19.30 uur, VPRO, NPO Zapp lengte: 4 x 40 minuten

vpro.nl/lampje
#Lampje